Co gotować na świeżym powietrzu?


Jeśli staliście się właścicielami kuchni zewnętrznej, na pewno zastanawiacie się jak najlepiej ją wykorzystać. Gotowanie na świeżym powietrzu to nie tylko ogromna frajda, ale również wygoda, biorąc pod uwagę, że ogranicza nas tylko przestrzeń, a możemy zaprosić do siebie nieporównywalnie większą liczbę gości.

Najpierw musimy określić, w co wyposażona jest nasza kuchnia zewnętrzna:

Jeśli posiadamy piec, świetnym produktem będzie na przykład karkówka, która dobrze znosi długie pieczenie. Mięso to również jest bardzo łatwe w macerowaniu, można dobrać przyprawy, względem własnego gustu i upodobań. Ważne jest jednak to, by osiągnąć odpowiednią temperaturę, jeśli tego nie zrobimy, mięso nie przestanie być surowe.

Najlepszą temperaturą do pieczenia karkówki jest od 180 do 200 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadamy w naszym piecu wbudowanego termometru, możemy skorzystać z termometru kuchennego, żeby ocenić temperaturę mięsa.

W tym przypadku poleca się z mięsem obchodzić podobnie jak na grilla, kuchnia zewnętrzna nie posiada wtedy wielu różnic. Mięso płuczemy, macerujemy i zostawiamy do upieczenia.

Dla niejedzących mięsa, w ten sam sposób możemy również przygotować warzywa. Papryki, cebule, marchewki, pietruszki, ziemniaki, wszystkie z tych warzyw świetnie nadają się do pieca. Najlepiej, po umyciu i ewentualnym obraniu ze skórki, ponacinać je w paski, obmyć w oleju rzepakowym albo słonecznikowym, posypać solą i wybranymi przyprawami. Po mniej więcej trzydziestu minutach w temperaturze 190 stopni Celsjusza, nasze warzywa powinny być gotowe, z chrupiącą skórką, czy zewnętrzem, i gorącym, przyjemnym wnętrzem.

Oczywiście, jeśli nasza kuchnia zewnętrzna posiada kuchenkę gazową, elektryczną czy indukcyjną, ograniczać powinna nas tylko wygoda nasza, bliskich i gości.

W tym przypadku warto zdecydować się na proste przepisy jak szynka zawijana w cieście francuskim, frytki i inne rodzaje złocistych ziemniaków, burgery, może zaproponujmy naszym gościom wariację na temat bliskowschodniego kebaba?

Zapraszamy na: qgesto.com/pl/